keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Sanan säilä ja kuvien kirjo

Roolipeliblogi Mustesoihdussa Acha kirjoitti merkinnän Sekasana kuvista, jossa hän kyselee millaisen hahmoseittelyn toivoisi näkevänsä kun tutustuu vastapelaajan hahmoon, ja pohdiskelee kuvien merkitystä.

Toivon päätyväni kattavaan hahmoesittelyyn jossa pääpaino on tekstisisällöllä. Josta löytyy olennaisten pikkutietojen, (nimi, ikä, asuinpaikka, ammatti, ja mahdollisesti sukupuoli jos se ei ole nimestä selkeää), lisäksi myös kohtuullisesti panostettu info hahmon persoonasta ja menneisyydestä. Eli enemmän kuin muutama hassu rivi jossa vain nopeasti mainitaan sen elämän käännekohdat tai pari persoonapiirrettä. Kuvatkin ovat täysin toisarvoinen elementti. Ainakin jos sanallinen ulkonäkökuvaus on niiden puuttuessa tehty elävästi ja tarkasti. Muuta-osio nippelitietoineen voi olla kiva lisä, mutta ei mielestäni tärkeää ellei sitten keksi infoa jota ei järkevästi ja selkeästi saa aseteltua muihin osioihin.
Musta kun on kiva saada kunnon pohjustava käsitys hahmosta ihmisenä eikä vain ihmisen kuorena tai ihmiselämän ääriviivoituksena, se helpottaa myös peliensuunnittelussa ja hahmojen linkityksessä alkuun pääsemistä & inspiraatiota.

Mielestäni esittelyn visuaalinen koreus tai erikoisuus ei ole lainkaan tärkeää. Pääasia että se on selkeä ja siisti jotta sitä on helppo ja mukava lukea ja tietoja etsiä. Liian monta tai liian isoa kuvaa, liian monta erilaista tai erikoista fonttia, erikoiset asettelut ja runsas värifontin käyttö saattavat tehdä esittelystä sekavan ja epämiellyttävän selata vaikka tekstisisältöä olisikin runsaasti, tai etenkin silloin. Eli mielestäni hahmoesittelyssä paketin visuaalinen puoli ei ole avainelementti, koska lukija on jo kiinnsotunut hahmosta kun kerta klikkasi sen esittelyyn. Hän varmasti tutustuu siihen syvemmin, kunhan vain esittely on kirjattu siistiin, kohtuu yksinkertaiseen ja fiksusti jaoteltuun mutoon.

Mitä kattavampi tekstisisältö, sen mukavempaa - mutta toisaalta jos yrittää liikaa niin etenkin historiaan saattaa tulla turhaa saivartelua.. Eli suosittelen kattavuutta tavoitellessa harkitsemaan minkälainen tieto hahmon elämänvaiheista on olennaista ja hyödyllistä esittelyssä, ja mikä puolestaan sopii paremmin pelitapahtumiin eli tarinoiden materiaaliin. Ei kaiken toki tarvitse erityisen tärkeää ja hyödyllistä olla ja tavallaan turhaakin infoa voi löytyä, kokonaista inhimillistä hahmoahan siinä esitellään, mutta harkinnalla voi välttää liiat saivartelut eli saa pidettyä esittelyn tiiviinä ja mieleenjäävänä pakettina. :)

Omassa roolipelissäni ei ole mitään maksimirajaa siihen miten yksityiskohtaisesti tai mitä asioita hahmonsa elämästä ja persoonasta esittelee, sen on vain oltava yleisesti riittävän kattava pelien suunnittelua ja pelaajan itsensä alkuun pääsyä ajatellen. Mikä lähinnä tarkoittaa että rivin tai kahden nysällä ei pääse läpi. :D Ei myöskään ole mitään sääntöjä esittelyn visuaalisen rakenteen puolesta vaan kukin omalla tavallaan. Eli nuo mainitsemani jutut on siis vain oma henkilökohtainen mieltymykseni lukijana/hahmoon tutustujana, koska mulle on mielenkiintoisinta se tekstisisältö.

Miss C.J. | CC BY NC-ND
Itse tykkään tehdä hahmojeni esittelyt ihan peruslomake-mutoon ja selkeällä tavisfontilla, mitään kikkailematta. Kuvia tykkään ripotella pitkin hahmoesittelyä keskimäärin 5-12, tasapainottamaan yleensä massiivista tekstisisältöä. Mutta useimmat kuvat, ellen jopa jokaisen, laitan thumbnail-muodossa eli pienikokoisina joita klikkaamalla tutustuja voi niin halutessaan katsoa täyskokoisen version. Ja asettelen ne siististi kolmen tai neljän kuvan riveihin sopiviin kohtiin.

Omassa roolipelissäni saa käyttää valokuvia tai piirrettyjä kuvia, ja myös gif-kuvia, oman mieltymyksensä mukaan. Gif-kuvien käyttö on mielestäni ihan luonteva jatke valokuvien joukkoon. Mun ropessani gif:it tosin on kielletty avatareissa ja allekirjoituksissa, koska niissä kohdissa liikkuvista kuvista saattaa tulla häiritsevä tekijä. Hahmoesittelyissä niistä ei ole mitään haittaa. Itse suosin valokuvia ja gif-kuvia koska ne luo heti selkeän ja mieleenpainuvan mielikuvan hahmon ulkonäöstä – ja koska julkkisten kuvia käyttäessä saa vielä lisäksi puheäänen konkreettisesti esille linkittämällä johonkin haastatteluun tai elokuvakohtaukseen. Puheäänen selkeästi ja eläväisesti kuvailu kun on sata kertaa vaikeampaa kuin ulkonäön.

Hahmoihini ei tule vivahteita/vaikutteita kyseisestä julkkiksesta tai roolisuorituksista.
Elekielen suhteen taasen, jos hahmoni elekieli eroaa merkittävästi kyseisen julkkiksen elekielestä niin selkeytän sen esittelyyn ja/tai pelitapahtumassa kuvailevasti. Toistaiseksi vaan ei ole ollut tarvetta - osittain siksikin että yleensä käytän julkkiksia jotka eivät (ainakaan niitä valitessani) ole supertähtiä. No, ainakin lapsihahmojeni kasvot eivät ole. Joidenkin aikuisten kohdalla on toki joitain hyvin tunnettuja kasvoja, kuten Henry Ian Cusick (parhaiten tunnettu roolistaan Desmond Hume, tv-sarjasta LOST.) Mutta en valitsisi ylimmän tason supertähteä kuin esim. Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Elton John tai Jon Bon Jovi. Liian valtava maailmanmaine on vaan liikaa. Luulen, että tunnetuin tyyppi jonka kuvia käytän on Gerard Butler tai Christian Bale mutta ne ovat sivuhahmoilla.

Joka tapauksessa mulle ei ole koskaan muodostunut elekielen tai yleisolemuksen kanssa mitään ongelmia, koska valitsen julkkiksen nimenomaan siltä pohjalta sopiiko kyseisen tyypin yleisolemus hahmooni ja hahmoni persoonaan. Ja sitten vielä valitsen kuvat ja mahdolliset videopätkät haastatteluista tai roolisuorituksista jotka sopivat tai ovat ainakin tarpeeksi lähellä hahmoni tyyliä.
Edelleenkin, hahmoni eivät ota vaikutteita julkkiksesta tai roolisuorituksesta, sillä yleensä luon hahmon ensin ja lopuksi kaivan esiin rooliin sopivan julkkiksen. Tai jos valitsen kuvat ensin, henkilön ja nimenomaisten kuvien valinta perustuu vain yleisolemukseen ja yleiseen vaatemakuun, tietoisena siitä millaisen persoonan perustavanlaatuisesti haluan luoda.
josephbergenCC BY-NC-ND
En osaa tyytyä jotain-sinne-päin vaihtoehtoon vaan etsin kunnes löydän lähes täydellisen, hyvällä säkällä suorastaan täydellisen ”näyttelijän” hahmolleni. Se on mulle mielenkiintoinen ja hauska prosessi, joskin myönnettäköön että joskus myös päänsärkyä aiheuttava. :D

 Tekijänoikeusdet on tottakai aina ongelmana, mutta en tässä tapauksessa ota siitä hirveää stressiä tai tunnontuskia - koska käyttö on epäkaupallista, ja roolipelin sivuilla/foorumilla on asianmukaisesti muotoiltu disclaimer, ja lisäksi vaadin varsinaisten kuvien yhteydessä selkeästi mainittavaksi niissä olevan henkilön oikea nimi. Eli pyrin minimoimaan käytön haitat niin kuvien omistajalle kuin niissä olevalle henkilöllekin, ja selkeyttämään että kenenkään tarkoitus ei ole tehdä rahaa tai muutenkaan loukata ketään.

Hyvin kauas historiaan sijoittuvissa peleissä tai taikaolennoilla pelattavissa peleissä realsitisten valokuvien löytyminen on erityisen haasteellista. Mutta ei mahdotonta.
Oma roolipelini sijoittuu aikajanallaan 1980-luvulle ja '90-luvun alkuun, enkä vaadi siinä hahmojen kuvien vaatetukselta äärimmäistä realismia vuosikymmeniin nähden. Riittää ettei lätki kuvia joissa hahmolla on selkeästi 2010-luvun modernin villityksen vaatetus, tai jossa hahmo leikkii älypuhelimella. Eli suht rennolla asenteella ja maalaisjärjellä selviää varmaan aikakausi-rajoituksistakin.

”Tai jos hahmollani on oikeasti punaiset hiukset ja kirjoitan sen kuvaukseen, mutta valokuvien hahmolla on blondit hiukset, onnistuuko punatukkaisuuden sisäistäminen täysin helposti vastapelaajilta vai onko julkimon olemus liian vahvasti kiinni lukijan ajatuksissa?"
-Acha

Voi olla, että sisäistäminen vaikeutuu huomattavasti. Tuollaisessa tapauksessa, jossa punatukkaisten julkkisten joukosta ei löytynyt tarpeeksi sopivaa tai jostain syystä ei-punatukkainen tyyppi on vaan kaikelta muulta osin niin täydellinen että se on ihan pakko olla just se...Suosittelisin jättämään turhan stressaamisen sikseen, ottamaan kyseinen yksityiskohta vähemmän vakavasti. :D Meinaan että tuskin siihen mikään kaatuu jos vastapelaaja mielessään kuvittelee hiukset eri värisiksi mitä esittelyssä mainitaan. Jos hiustenväri jostain syystä pelitapahtumassa muodostuu olennaiseksi, pelaajansa todennäköisimmin mainitsee sen värin ja näin ollen vastapelaajalle muodostuu siihen hetkeen oikea mielikuva. Ja pitkällä tähtäimellä todennäköisimmin oikea mielikuva iskostuu mieleen esittelykuvista huolimatta.

”...jos jompi kumpi pitäisi pakolla poistaa, poistaisin kuvat ja jättäisin sanat. Kuva voi kertoa 1 000 sanaa, mutta tuhat sanaa ainostaan sekunnin murto-osasta, kun kameran suljin napsahtaa.”
-Acha

Juuri siksi mä taasen pudottaisin pois tekstin ja jättäiin kuvan/kuvatt, jos olisi pakko valita vain jompi kumpi. Koska kuten alussa sanoin, hahmon persoonasta ja menneisyydestä yms. sisäisestä kattavasti tietäminen on mulle tärkeintä. Suosin kyllä sitä että kuvan yhteydessä pyrkii myös kuvailemaan hieman sanallisesti, etenkin jos visiossaan on merkittäviä eroja kuviin nähden tai jos käyttää vain yhtä tai paria kuvaa. Mutta jos ulkonäkö kuvailtaisiin vain ja ainoastaan sanallisesti, se saattaisi venyä niin pitkäksi ja yksityiskohtaiseksi selkeyden tavoittelussaan ettei sitä joko jaksa keskittyneesti lukea tai sitä on hankala rekisteröidä mielikuvaksi.

Lisäksi, tuli tässä mieleeni kuinka kauan sitten joku pohti miten kaikki aina valitsevat hahmolleen komean/kauniin henkilön ulkonäön eikä koskaan "tavallisen" näköistä joka ei ole liiemmin komea jos nyt ei rumakaan. En tiedä muista, mutta itse en lähes koskaan ajattele onko valitsemani julkkis luokiteltavissa komeaksi/kauniiksi vaan valitsen tosiaan yksinkertaisesti persoonaan tavalla tai toisella sopivan. Se nyt vaan - nähdäkseni - on niin että useimmat nuoret/nuorehkot ihmiset maailmassa ovat enemmän tai vähemmän kauniita/komeita. Sopivien kuvien löytäminen voi olla muutenkin vaikeaa, en näe tarpeelliseksi hankaloittaa sitä lisää yrittämällä ehdointahdoin etsiä "tavallisen näköisiä" kasvoja vain jotta se ei olisi kaunis tai komea.
Eri asia toki jos ulkonäön vetävyystaso on jostain syystä hahmokokonaisuudessa olennainen, mutta minun hahmoissani ei yleensä ole. Tottakai sitten jos sopivaksi katsomani "näyttelijä" hahmolleni sattuu olemaan erityisen komea/kaunis/söpö, niin hyödynnän sitä seikkaa tarinoissa. Muistaakseni historiassani on ollut vain yksi hahmo jonka jo luomisvaiheessa tiesin tarvitsevan nimenomaan kauniin/seksikkään julkkiksen kuvat eli jolle se puoli on merkittävä tekijä persoonan ja menneisyyden tiimoilla.

Entäs sitten kuvien uskottavuus geneettisesti?
Siis kun ajatellaan hahmon suvun eläneen monen sukupolven ajan jossakin tietyssä maassa ja/tai omaavan hyvin paljon tietyn rodun/kansallisuuden verta suonissaan. Omaleimainen ulkonäköhän ei ole vain aasialaisten, afrikkalaisten yms. ihonvärintäälkin räikeästi erottuvien ihmisten juttu, vaan myös valkoihoisten. Esimerkiksi vähänkin enemmän skotlantilaista verta omaavat ihmiset ovat huomattavan samankaltaisia ulkoisilta piirteiltään ja/tai olemukseltaan. Enkä nyt tarkoita punaista tukkaa ja pukeutumistyyliä, vaan kasvojenpiirteitä ja yleisolemusta, vaikkeivät olisi toisilleen mitään sukua. Samoin on englantilaisten kohdalla, amerikkalaisten, ja ranskalaisten jne.

thstudios | CC BY-NC-ND
Itse en suotta hankkisi päänsärkyä tuosta. Yleensä toki pyrin enimmäkseen brittiläiselle hahmolle etsimään brittinäyttelijän/laulajan kuvat, mutta en ota siitä stressiä koska nuo ulkomutoojutut eivät ole ehdottoman mustavalkoisia. Yhdelläkin hahmollani on teini- ja aikuisversiona englantilaisen näyttelijän kuva mutta lapsuuskuvissa amerikkalaisen - ja yhdistelmä on kasvun kannalta ihan tarpeeksi uskottava.
Ja etenkin ydinperhe-genetiikan suhteen en liiemmin mieti näyttääkö lapsihahmolle valitsemani kuvat sen isälle tai äidille valitsemani kuvan tyypiltä - koska lapsen ulkonäkö voi periytyä yhtä helposti vanhempien sijaan sedältä, tädiltä, isovanhemmalta tai jopa kauempaa sukupuusta. Samoin, jos vaikka hahmoni olisi adoptoitu perheeseen se voi ihan hyvin näyttää täydellisesti siltä kuin olisi perheen biologinen lapsi. Onhan monia tapauksia maailmassa jossa kaksi täysin sukulinkitöntä ihmistä ehkä jopa täysin eri maista näyttävät siltä kuin olisivat syntymässä erotetut kaksoset!
Eli näissä asioissa pyrin aitouteen, mutta ensisijainen kriteeri on sopiiko kyseisen julkkiksen ulkonäkö hahmoni persoonaan. 9/10 kerrasta löydän sopivat kuvat hahmoni verenperimän keskuudesta eli esim. brittiläisen julkkiksen brittiläiselle hahmolle.
Mielestäni tässä asiassa on olennaisinta että ei valitse tummaihoisen julkkiksen kuvia hahmolle jonka lähisuvussa on vain ja ainoastaan valkoihoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti