keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Harry Potter-foorumiroolipelit

On monia suosittuja ja legendaarisia kirjoja jotka ovat mitä mainioimpia roolipelien kannalta, mutta läheskään kaikista ei jonkin ajan kuluttua enää näy montaa jos lainkaaan pelejä, saatika sitten aktiivisia. Hyvinä esimerkkeinä mm. Taru Sormusten Herrasta, ja Narnian tarinat. Ylipäätään fanipohjaisten pelien kestävyys on vaihtelevaa. Mutta Harry Potterin suosio jatkuu vuosi toisensa jälkeen.
Aiemmassa merkinnässäni Minä, Harry Potter ja foorumiroolipelit käsittelen pikaisesti omaa historiaani Harry Potter-maailman ja Harry Potter-roolipelien tiimoilta - mutta taässä merkinnässä syvennyn Harry Potter-roolipelit-aiheeseen yleisesti ja tarkemmin.

Aloitetaan vaikkapa aiheen taustoista.

Mikä on foorumiroolipeli?

Foorumiroolipelaamisen juuret yltävät kauas historiaan, 1990-luvulle. Siitä huolimatta tämä roolipelimuoto on yhä melko tuntematon ja sen piirit pienet. Se on internetissä foorumilla tapahtuvaa tarinakerrontaa, jossa pelaaja luo itselleen hahmon josta kirjoittaa vuorovaikutteisesti muiden pelaajien ja näiden hahmojen kanssa. Vähän niinkuin jatkotarinat, mutta kuitenkin merkittävästi eri tavalla. Foorumille on yleensä rakennettu useita erilaisia pelialueita sekä pelin ulkopuolinen osio, ja pelin maailmasta on kerrottu tietoa, enemmän tai vähemmän - riippuen ylläpitäjän panostuksesta ja mieltymyksestä.
Ihanteellisin elementti on eläytyä pelaamaansa hahmoon pelitapahtuman edetessä, kirjoitti tarinaa sitten kolmannessa persoonamuodossa (”hän”) tai ensimmäisessä persoonamuodossa (”minä”) - se on avainelementti mikä tekee tästä toiminnasta nimenomaan roolipeliä. Mutta eläytyminen ei ole sääntö, eikä ylipäätään ehdottoman tärkeää vaan foorumiroolipeleistä saa hurjan paljon iloa ja hyötyä irti ihan vain yksinkertaisesti kirjoittamalla hahmostaan ja kehittämällä sitä. Sillä toinen avaintekijä on vuorovaikutteisuus, joka on mukana aina ja poikkeuksetta ja tuo luovaan kirjoittamiseen herkullisen ja mielenkiintoisen lisämausteen – etenkin kun tyyli todellakin eroaa huomattavasti normaalista jatkotarinasta.

Foorumiroolipelit on vallan mainio harrastus niille jotka pitävät hahmojen luomisesta ja luovasta kirjoittamisesta. Itse olen harrastanut niitä hyvin aktiivisesti vuodesta 2003, ja oma roolipelini täyttää ensi marraskussaa 7 vuotta mikä on muinainen ikä, suomalaisten foorumiroolipelien keskimääräiseen elinikään verraten.
Jos sinua kiinnostaa tietää enemmän ja tarkemmin foorumiroolipelaamisesta, suosittelen käväistä lukemassa tämä sivu jolle olen kirjoittanut kattavan ohje/tietopaketin aloittelijoille. Tuo sivusto on ylipäätään esimerkki hyvin rakennetusta foorumiroolipelistä. (Mm. noin sanoo foorumiroolipeliblogista saatu arvostelu.)

Entäs Harry Potter-fanfiction - mihin asti sen juuret ylätävät?

Ensimmäinen Harry Potter-kirja, Harry Potter ja viisasten kivi, julkaistiin englanniksi 26. kesäkuuta 1997 ja suomennos 28. syyskuuta 1998. Vanhin julkaistu fanitarina minkä onnistuin Googlella jäljittämään on ensimmäinen Fanfiction.Netissä julkaistu HP-tarina, 4. syyskuuta 1999 eli pari kuukautta Azkabanin vanki-kirjan Britanniassa julkaisun jälkeen ja ennen amerikkalaista julkaisua. Ensimmäinen suonmenkielinen Harry Potter-tarina siellä on vasta tammikuulta 2003, Liekehtivän pikarin ollen viimeisin kirja. Mutta on hyvin todennäöistä, että ensimmäiset Harry Potter-fanitarinat ilmestyivät englanniksi vuonna 1997 ja suomeksi vuonna 1998 ihmisten personaali-sivustoille joita joko ei ole enää olemassa tai eivät merkinneet julkaisun päivämäärää. Sääli sinänsä, olisi tosi hienoa päästä lukemaan fanitarinoita ajoilta kun oli olemassa vain ensimmäinen kirja!

Miksi Harry Potter on niin suosittu aihe foorumiroolipeleissä?

Erityisesti silloin 10+ vuotta sitten, 2000-luvun puolivälin aikoihin, kun itse niiden pariin saavuin. Potter-foorumipelejä syntyi kuin sieniä sateella, lyhyteloisia ja vähän pidempäänkin kestäviä. Kirjasarja oli silloin vielä kesken, kuin myös elokuvasarja. Faneilla oli ylitsepursuava inspiraatio ja villitys luoda omia teorioitaa, mielikuvituksellisia vaihtoehtois-todellisuus-tarinoitaan, tai yksinkertaisesti elää suosikkivuottaan Potter-universumin tarinasta (ja etenkin Harryn kouluvuosista) – ja mikäs sen antoisampaa kaikkeen tuohon kuin vuorovaikutteinen tarinakerronta ja roolipelaus.
Harry Potter-foorumiroolipelien historia kattaa kirjavan kaartin erilaisia pelejä, niin idealtaan kuin toteutukseltaankin - eikä rajoitu ainoastaan suoraan kirjoihin pohjautuviin. Eli on ollut ja on yhä myös sellaisia pelejä joissa Potter-kirjojen hahmoja ja tarinaa ei ole olemassakaan vaan pelin maailma pohjautuu Potter-universumiin yleisesti, rakentuen täysin omilla kuvioilla ja hahmoilla.

Viimeinen kirja ilmestyi kesällä 2007 ja viimeinen elokuva kesällä 2011 - se että Harry Potter-foorumiroolipelejä syntyy yhä silloin tällöin ja bittiavaruudesta löytyy jo vuosikausien ikäisiä, hyvin panostettuja ja edelleen aktiivisia – kertoo että Harry Potter-roolipelien suosio ei perustunut vain ajankohtaisuuteen ja ihmisten taipumukseen villitys-kausiin.

Näkemykseni mukaan Potter-universumi on todella taianomainen ja alustavan kattavasti luotu, mutta ei liian kattavasti. Se inspiroi lukijansa luovutta ja jättää tilaa tämän mielikuvitukselle ja omille näkemyksille, tarjoten vahvan ja kiehtovan pohjan fanituotoksille. Samalla kun Harryn tarina on luonnoltaan ajaton, samoin kuin taikuus, noidat ja velhot ylipäätään. Kirjasarjan alkuperäisistä hahmoistakin monet ovat todella hienosti kirjoitettuja ja ansaitusti suosioonsa nousseita, kuten Albus Dumbledore, Sirius Musta, Severus Kalkaros ja tietenkin Harry Potter itse.
Potter-universumi on ajaton, laaja ja monitahoinen kokonaisuus johon fanilla on loistavat mahdollisuudet lisätä hyvinkin luovasti omia hahmojaan, sekä tutkia ja syventää universumia omien tulkintojensa ja näkemystensä kanssa. Universumi ja jännittävä tarina johon on helppoa ja mielekästä upputua milloin vain.
Ja kuten sanottua, kaikki tuo on antoisimmillaan juurikin vuorovaikutteisessa tarinakerronta-roolipelissä.

Kaiken päälle kun Rowlingin kirjoitustyyli on leikkisää, mutta myös aikuisille sopivaa ja kirjasarjan tarinapolku syventyy ja synkistyy osa osalta niin että viimeisimmät osat eivät todellakaan ole enää lastenkirjoja (siinä missä kaksi ensimmäistä ovat enemmän lapsenomaisia kuin muut)...Harry Potter-kirjojen ja maailman suosio on ikiajoiksi varmistettu niin lasten kuin aikuistenkin fantasia-genren ystävien keskuudessa, ja ne innostavat helposti lapsia luovan kirjoittamisen pariin. Tulee aina olemaan uusia Potter-faneja ja uusia luovia kirjoittajia.
Minä en siis ihmettele Harry Potter-foorumiroolipelien suosiota ja välillä hyvinkin laajaa kirjoa, ja uskon vahvasti että niitä tullaan näkemään niin kauan kun internet on olemassa.

Jos sinulla on Harry Potter-aiheinen foorumiroolipeli ja kiinnostaisi saada sille panostettu arvostelu minulta, käy toki katsastamassa Pöllöposti-blogistani Arvostelut-sivu joka ohjaa asiassa eteenpäin. :)

SUOSITTELEN:

Hogwarts Refounded
  • Aikakausi: 1980-1992
  • Kuvaus: Eletään yleisesti taika- ja jästiyhteiskunnissa '80-lukua ja '90-luvun alkua pitkän sodan jälkeen - eli aikaa jonka kirjat hyppäsivät suureksi osaksi yli. Peli siis ei keskity Tylypahkaan vaan sekä taikavoimaisiin että jästeihin arjen, juhlan, ja ihmissuhteiden kuvioissa - mutta lisämausteena Tylypahka joutuu väliaikaisesti toimimaan enimmäkseen päiväkouluna Lontoossa!
  • Muuta: Kirjojen tarinaa ja maailmaa ei tarvitse tuntea ennestään, sillä kattava infopaketti tekee maailman sisäistämisestä ja pelaamisesta helppoa. Myös jästihahmolla pelaamiseen on herkullisia mahdollisuuksia, kirjojen maailmankuvassa.
  • Perustettu: 1.11.2008 - valtava uudistus 23.7.2013
  • Ikäsuositus: 15+. Ei keskity K-15 materiaaliin, mutta sitäkin siis voi olla. Liittymisen alaikäraja on 13 vuotta.

Pahkaropetus
  • Aikakausi: Nykyaika.
  • Kuvaus: Taikamaailman paljastuttua jästeille, on suurin osa joutunut sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Mullistus on koetellut kaikkia: jästejä, velhoja ja noitia sekä taikaolentoja.
  • Muuta:  Taikamaailmaa ei tarvitse tuntea ennestään, kattavien infojen ansiosta. Kirjojen hahmoja ja tarinaa ei ole olemassa tämän pelin maailmassa.
  • Perustettu: 8.10.2005 - sitemin kehittynyt ja kasvanut monessa suhteessa.
  • Ikäsuositus: Sopii kaikenikäisille, ja alaikärajaa ei ole. Pelaajakunnassa on laaja ikähaarukka.

 Not Safe
  •  Aikakausi: Nykyaika.
  •  Kuvaus: Harry Potter kuoli vuonna 1998, mutta Neville Longbottom onnistui takaiskusta huolimatta nitistämään Tiedät-kai-kenen. Vai onnistuiko? Vuonna 2013 Neville murhattiin raa'asti kotiinsa ja kaikkialle kiiri huhuja pimeyden voimien järjestäytymisestä...
  • Muuta: Vaikka infopaketti ei ole aivan yhtä kattava kuin yllämainituissa eli Potter-maailmaa on hyvä tuntea etukäteen, infot ovat kattavat ja hyödylliset pelin itsensä kannalta. Peli keskittyy vahvasti taikayhteiskuntaan ja taikavoimaisiin.
  • Perustettu: 31.10.2007 - uudistus ja uusi alku 1.2.2014
  • Ikäsuositus: Liittymisen alaikäraja on 12 vuotta, mutta pelitapahtumille ei ole ikärajoituksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti